Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)
Από το 1995 έως και σήμερα η Τράπεζα Τροφίμων συνεργάστηκεμε περισσότερα από 550 συσσίτια και ιδρύματα, στηρίζοντας διαχρονικά οικογένειες με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, άτομα με ειδικές ανάγκες, παιδιά υποβαθμισμένων περιοχών, μετανάστες και άλλες κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερες δυσκολίες.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα 2.048.189 τόνοι τροφίμων σπαταλώνται κάθε χρόνο ενώ οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας τροφίμων σπαταλάνε κάθε χρόνο 525.630 τόνους τροφίμων. Πολλά από αυτά τα τρόφιμα, θα μπορούσαν να διατεθούν δωρεάν για ανθρώπινη κατανάλωση. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat ένα τετραμελές νοικοκυριό θα εξοικονομήσει κατά μέσο όρο περίπου 400 ευρώ ετησίως, αν μειωθεί η σπατάλη τροφίμων, καθώς καθένας από εμάς, πετάει στα σκουπίδια 87 kgr τροφίμων ετησίως.
Σε όλη την Ευρώπη λειτουργούν 351 Τράπεζες Τροφίμων σε 30 χώρες, με στόχο τον περιορισμό της σπατάλης και της επισιτιστικής ανασφάλειας. Το 2022 κατάφεραν να αποτρέψουν την καταστροφή 876.316 τόνων υγιών τροφίμων, που δόθηκαν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη ενώ την ίδια χρονιά στην Ελλάδα οι Τράπεζες Τροφίμων διαχειρίστηκαν 1.972 τόνους προϊόντων από δωρεές εταιρειών.
Ειδικότερα, η Τράπεζα Τροφίμων στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1995 από τον Γεράσιμο Βασιλόπουλο, εμπνευστή μιας πρωτοβουλίας με βαθιά πίστη στη δύναμη της προσφοράς. Οι αξίες και η φιλοσοφία του παραμένουν έως σήμερα ο θεμέλιος λίθος του Οργανισμού. Από τότε έως σήμερα, η Τράπεζα Τροφίμων συλλέγει και διανέμει τρόφιμα που παραμένουν κατάλληλα για κατανάλωση, προσφέροντάς τα σε φορείς που υποστηρίζουν άτομα σε ανάγκη.
Τριάντα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Τράπεζα Τροφίμων παραμένει πιστή στο όραμά της: να προσφέρει, να αξιοποιεί υπεύθυνα τους διαθέσιμους πόρους και να και να προάγει την αξία της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Tην συμπλήρωση τριάντα χρόνων κοινωνικής προσφοράς γιόρτασε πρόσφατα η Τράπεζα Τροφίμων σε επετειακή εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, όπου αναδείχθηκε ο ρόλος της στην εθνική προσπάθεια για μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας και της σπατάλης τροφίμων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, επιχειρήσεων και οργανώσεων. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η Χριστίνα Κεφαλογιάννη, Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής, η Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο Esteban Arriaga Miranda, Chief Executive Officer της European Food Banks Federation και ο Παναγής Βουρλούμης, Πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων.
Ο Δημήτρης Νέντας, Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων, παρουσίασε έναν πλήρη απολογισμό δράσεων, αναδεικνύοντας τα βασικά επιτεύγματα των τελευταίων ετών και τις προοπτικές για το μέλλον. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η κοινωνική αξία που δημιουργούμε είναι μετρήσιμη: για κάθε 1.000 ευρώ που επενδύεται στη λειτουργία μας, επιστρέφονται τουλάχιστον 5.000 ευρώ στην κοινωνία. Μέσα από την αξιοποίηση τροφίμων που διαφορετικά θα απορρίπτονταν, προσφέρουμε στήριξη σε χιλιάδες συμπολίτες μας, ενώ παράλληλα προωθούμε ένα μοντέλο υπεύθυνης και βιώσιμης κοινωνικής προσφοράς”.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Αιμιλία Δούκα, Project Manager του HIGGS, ανέδειξε τη σημασία του κοινωνικού αντικτύπου του έργου της Τράπεζας Τροφίμων. Μόνο το 2024, η Τράπεζα Τροφίμων υποστήριξε περισσότερους από 160 φορείς, μέσω των οποίων ωφελήθηκαν πάνω από 60.000 συνάνθρωποί μας στην Αττική.
Συγχρόνως, τα περιβαλλοντικά οφέλη της μείωσης της σπατάλης τροφίμων είναι εξίσου σημαντικά: οι δράσεις του Οργανισμού συνέβαλαν στην αποτροπή εκπομπών 3,41 κιλών CO₂ ανά κιλό τροφίμου, σύμφωνα με μελέτη του Κωνσταντίνου Αμπελιώτη, Καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Μεγάλος Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία στηρίζει σταθερά την Τράπεζα Τροφίμων από την ίδρυσή της έως σήμερα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Μουσείου Μπενάκη και των εταιρειών Coca Cola 3E, Foodrinco, Melissos, Nestle, PepsiCo, Septem, Polichromo, Valuecom.