H ΔΕΗ έχει θέσει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως αναπόσπαστο και βασικό στοιχείο του στρατηγικού της σχεδιασμού, αναλαμβάνοντας υπεύθυνες πρωτοβουλίες και εφαρμόζοντας συγκεκριμένες πολιτικές αναφορικά με:
– την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους πελάτες της
– τη διαχείριση του αποτυπώματος που αφήνει στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον
– την αειφόρο ανάπτυξή της, προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων
Για τη ΔΕΗ, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη προβλέπει τη μέριμνα για την κατά το δυνατόν ικανοποίηση των προσδοκιών όλων των ενδιαφερόμενων μερών (πελατών, εργαζομένων, μετόχων, προμηθευτών, τοπικών κοινωνιών κ.λπ.), με τρόπο εξισορροπητικό, προς όφελος της κοινωνίας και της Επιχείρησης.
Με αυτή την αφετηρία, υλοποιεί ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
Για την κοινωνία
– Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, με ανάθεση εργασιών κατασκευών σε τοπικούς εργολάβους και προμήθεια των απαραίτητων υλικών από την τοπική αγορά και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
– Εφαρμογή του κριτηρίου της εντοπιότητας για τις προσλήψεις προσωπικού στις Μονάδες Παραγωγής και στα Λιγνιτωρυχεία, με αποτέλεσμα τη συγκράτηση του μεταναστευτικού κύματος, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας.
– Δωρεάν παραχώρηση της χρήσης εκτάσεων για τη στήριξη των ενεργειακών Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης, για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών και την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
– Ενέργειες ανταποδοτικών οφελών στις τοπικές κοινωνίες όπου πραγματοποιούνται έργα μεταφοράς (τσιμεντοστρώσεις, παραχώρηση αποξηλωμένου χάλυβα, χρήση μηχανημάτων).
– Δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη εναλλακτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ανεξάρτητων από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, με προφανείς ευεργετικές επιπτώσεις στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη των περιοχών.
– Ανάπτυξη υποδομών σε περιοχές δραστηριοποίησης της Επιχείρησης (κατασκευή δρόμων και παρακαμπτήριων οδών, κατασκευή δεξαμενών, αποκατάσταση υδροδότησης, εγκατάσταση σηματοδότησης και φωτισμού, ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλλους, κ.ά.).
– Παροχή τεχνογνωσίας στους Δήμους της χώρας σε θέματα οδοφωτισμού και φωτισμού κτιρίων, με βασικό στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.
– Πραγματοποίηση κοπής δένδρων για τα έργα δασικής οδοποιίας που εκτελούν Μονάδες της Επιχείρησης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, και δωρεάν απόδοση της ξυλείας σε τοπικούς δασικούς συνεταιρισμούς για αξιοποίησή της .
– Καταβολή αντισταθμιστικού τέλους ανάπτυξης βιομηχανικών περιοχών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στους Νομούς Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την ενίσχυση με €202 εκ. Ευρώ κατά το διάστημα 1997-2009 των περιοχών όπου αναπτύσσεται λιγνιτική δραστηριότητα.
– Υλοποίηση σειράς επενδύσεων για την παροχή ενέργειας με τη μορφή θερμού νερού για τηλεθέρμανση πόλεων, σε μια προσπάθεια διασφάλισης ενός οικονομικού και περιβαλλοντικά καθαρού τρόπου οικιακής θέρμανσης.
– Συμβολή στη διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας και στην εξυπηρέτηση των αναγκών σε νερό των κοινωνιών της ευρύτερης περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται η Επιχείρηση (παροχή δωρεάν νερού από τις τεχνητές λίμνες της ΔΕΗ για αρδεύσεις γεωργικών καλλιεργειών και ύδρευση, εξασφάλιση αντιπλημμυρικής προστασίας μέσω των φραγμάτων των Υδροηλεκτρικών Έργων, προστασία από ξηρασία – λειψυδρία).
– Υποστήριξη πρωτοβουλιών κοινωνικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα σε τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα εκεί που η ΔΕΗ δραστηριοποιείται έντονα (ορυχεία, Μονάδες παραγωγής), πολιτική που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα χορηγιών.
– Προσφορά απασχόλησης σε φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές Τεχνικών Σχολών, στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης.
– Πολύπλευρη συνεισφορά στη βελτίωση του εκπαιδευτικού επιπέδου της χώρας (με την ενίσχυση συνεδρίων-ημερίδων, στα οποία συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα, χορηγίες σε σχολεία κ.λπ.)
Για τους πελάτες
– Συνεχή βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.
– Αναβάθμιση της εξυπηρέτησης, με την προώθηση εναλλακτικών τρόπων πληροφόρησης των πελατών και πληρωμής των λογαριασμών.
– Σημαντική μείωση του χρόνου εργασιών δικτύου (νέες συνδέσεις, μετατοπίσεις, επεκτάσεις, κ.ά.).
– Ειδικές τιμολογιακές εκπτώσεις παροχής ηλεκτρισμού σε ομάδες πληθυσμού (π.χ. σεισμοπαθείς, πυροπαθείς, αγρότες).
– Προσαρμογή σελίδων του www.dei.gr για ΑμΕΑ.
– Διαχείριση, διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών για ένταξη των υποψηφίων – ανεξάρτητα από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας- στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο που θεσπίστηκε για την προστασία των ευπαθών ομάδων καταναλωτών και πιο συγκεκριμένα για άτομα χαμηλού εισοδήματος, τριτέκνους, μακροχρόνια ανέργους και ΑμΕΑ.
Για τους συνεργάτες της, τους εργολάβους και τους προμηθευτές
– Λειτουργία πληροφοριακών συστημάτων για την καλύτερη διαχείριση των εργολάβων, τόσο της μητρικής εταιρείας όσο και των θυγατρικών της (π.χ. σύστημα πιστοποίησης έργων εργολάβων “Γόρδιος”, με το οποίο επιταχύνεται η πληρωμή των εργολάβων Διανομής, άμεση προώθηση πληρωμών, χωρίς να εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια για την πληρωμή των πιστοποιημένων εργασιών, εργολάβων Μεταφοράς).
– Θέσπιση γενικής ρήτρας σε όλες τις διακηρύξεις της επιχείρησης για την τήρηση από τους εργολάβους και τους τυχόν υπεργολάβους τους της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας για το προσωπικό τους, με πρόβλεψη καταγγελίας της σύμβασης και αποκλεισμού του εργολάβου από μελλοντικούς διαγωνισμούς, σε περίπτωση καθ’ υποτροπή παραβίασής της.
– Συνεχής επικοινωνία με κύριους προμηθευτές για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη συμπεριφορά του προμηθευόμενου εξοπλισμού και μεταφορά τεχνογνωσίας.
– Τήρηση τακτικού μητρώου δόκιμων προμηθευτών υπηρεσιών και προϊόντων, που δίνει τη δυνατότητα αξιολόγησης της ποιότητας και αξιοπιστίας των υπηρεσιών & προϊόντων που παρέχουν οι προμηθευτές.
– Ανάρτηση στο site της Επιχείρησης του Κανονισμού Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών καθώς και των διακηρύξεων έργων και προμηθειών για τη διευκόλυνση της άμεσης πρόσβασης όλων των ενδιαφερόμενων.
– Διακηρύξεις της Επιχείρησης που βγαίνουν σε δημόσια διαβούλευση στον ιστότοπο της εταιρείας, με στόχο την ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου για την τελική διαμόρφωσή τους, με όρους πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας.
Για τους εργαζόμενους
– Μέριμνα για την αντιμετώπιση θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, μέσω της λήψης συγκεκριμένων μέτρων προστασίας και εφαρμογής κανόνων ασφαλείας όπως, προληπτικός έλεγχος της υγείας των εργαζομένων, αναβάθμιση του ρόλου των Τεχνικών Ασφαλείας σε όλες τις υπηρεσιακές μονάδες, έκδοση και διακίνηση πληροφοριακού υλικού, διεξαγωγή μετρήσεων και αξιολόγηση των βλαπτικών παραγόντων στους εργασιακούς χώρους, κ.α.
– Εισαγωγή σύγχρονου συστήματος διοίκησης της απόδοσης στελεχών.
– Εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στα δύο φύλα, τόσο στις νέες προσλήψεις, όσο και στην ιεραρχική εξέλιξη.
– Συνεχής ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων των εργαζομένων μέσω ενδοεπιχειρησιακών προγραμμάτων εκπαίδευσης και ανάπτυξης.
– Χορήγηση ειδικών αδειών σε εργαζόμενους με μονογονεϊκή οικογένεια.
– Λειτουργία ιδιόκτητων παιδικών κατασκηνώσεων και βρεφονηπιακών σταθμών για τα παιδιά των εργαζομένων.
Για το περιβάλλον
Οι περιβαλλοντικές δράσεις των μονάδων παραγωγής και των λιγνιτικών κέντρων της ΔΕΗ
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού – ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα ζητήματα που αφορούν την προστασία του Περιβάλλοντος – ακολουθεί με συνέπεια εδώ και χρόνια συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες αποβλέπουν στη μέγιστη δυνατή προστασία του Περιβάλλοντος με την ελαχιστοποίηση του Περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ποικίλων δραστηριοτήτων της.
Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ ΑΕ υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί το βασικό μέσο, τόσο για την ίδια, όσο και για τη Χώρα, ώστε να εξασφαλιστεί το δίπτυχο «Ανάπτυξη και Περιβάλλον».
Η υλοποίηση αυτού του Μεγαλόπνοου Επενδυτικού Προγράμματος, εν μέσω και της σοβαρής και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης της χώρας, θα εξασφαλίσει:
– Επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση των παρεχομένων προς τους Πελάτες υπηρεσιών σε χαμηλές τιμές.
– Ενεργός συμβολή της ΔΕΗ στη μείωση των εκπομπών αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αναδεικνύοντας την Επιχείρηση σε κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη της Πράσινης Οικονομίας στην Ελλάδα.
– Συνεχής βελτίωση των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιδόσεων του συνολικού Ηλεκτροπαραγωγικού Δυναμικού της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, το επενδυτικό πρόγραμμα της Επιχείρησης περιλαμβάνει:
• Αντικατάσταση σημαντικού δυναμικού παλαιών Μονάδων της, με νέες φιλικότερες προς το περιβάλλον Μονάδες, υψηλού βαθμού απόδοσης και σύγχρονης τεχνολογίας.
• Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των υφισταμένων εγκαταστάσεων και λειτουργία με βάση τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές.
• Περαιτέρω ένταξη του φυσικού αερίου στο ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
• Περαιτέρω ανάπτυξη και ορθολογική εκμετάλλευση του υδροδυναμικού της χώρας στην ηλεκτροπαραγωγή.
• Εντατικότερη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
• Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα (π.χ. Κυκλάδες).
• Προώθηση δράσεων εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης ενέργειας, τόσο στην Παραγωγή, όσο και στη Ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τηλεθερμάνσεις, βελτίωση βαθμού απόδοσης θερμοηλεκτρικών Μονάδων, κ.α.
Το πολυδιάστατο έργο των Υδροηλεκτρικών Σταθμών
Πέραν των θερμικών Μονάδων κατασκευάζονται και νέα υδροηλεκτρικά έργα, που έχουν εξαιρετικά θετικές συνέπειες για το Περιβάλλον, την Εθνική Οικονομία, το Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας, τις Τοπικές Κοινωνίες κλπ.
Τα σημαντικά έργα που γίνονται και ενισχύουν του Υδροηλεκτρικό Δυναμικό της ΔΕΗ είναι:
Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗΣ) Ιλαρίωνα, ο οποίος ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία, και οι ΥΗΣ Μετσοβίτικου και Μεσοχώρας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι οι τεχνητές λίμνες της ΔΕΗ και οι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί, που αξιοποιούν τα νερά που συγκεντρώνουν αυτές, είναι έργα πολλαπλού σκοπού και κοινωφελούς χαρακτήρα, αφού εξασφαλίζουν:
1. Παραγωγή ενέργεια 2. Αντιπλημμυρική Προστασία 3. Αρδεύσεις 4. Ύδρευση 5. Αλιεία 6. Αναψυχή – Τουρισμός 7. Αναβάθμιση Περιβάλλοντος 8. Ναυταθλητισμός
Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
Επίσης, μέτρα λαμβάνονται για την παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, την προστασία, των υδάτινων οικοσυστημάτων, των εδαφών και της βιοποικιλότητας στις περιοχές στις οποίες λειτουργούν ορυχεία λιγνίτη και Μονάδες Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη διαχείριση των αποβλήτων, σύμφωνα με την ισχύουσα περιβαλλοντική Νομοθεσία.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω και με στόχο τη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των Μονάδων της η Γενική Διεύθυνση Παραγωγής διαθέτει Πιστοποίηση Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) κατά ISO 14001:2004, για:
Όλες τις εν λειτουργία θερμικές Μονάδες του Διασυνδεδεμένου Συστήματος, τους ΑΗΣ Χανίων και Αθερινόλακου στην Κρήτη και σχεδόν για όλους τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς του Διασυνδεδεμένου Συστήματος.
Επίσης, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους 2015, θα λάβουν Πιστοποίηση και τα ΣΠΔ των ΑΗΣ Λινοπεραμάτων και Σορωνής Ρόδου, καθώς και του ΤΣΠ Σκύρου, ενώ θα ακολουθήσουν διαδοχικά τα ΣΠΔ των ΑΣΠ Λέσβου, Χίου, Λήμνου, Σάμου, Μήλου, Θήρας και Καρπάθου, των ΤΣΠ Σύμης και Μεγίστης και του ΥΗΣ Ν. Πλαστήρα. Η επιλογή των παραπάνω Σταθμών, έγινε με βάση την περιβαλλοντική τους εικόνα, ενώ τα οφέλη από την παραπάνω διαδικασία θα είναι πολύ σημαντικά, καθώς θα συστηματοποιηθεί η παρακολούθηση της περιβαλλοντικής λειτουργίας τους, θα εκπαιδευτεί και ενημερωθεί κατάλληλα το εμπλεκόμενο προσωπικό, θα εντοπιστούν τα σημεία που απαιτούνται διορθωτικές ενέργειες και θα δρομολογηθεί η υλοποίησή τους.
Πολύ σημαντικές οι Περιβαλλοντικές Δράσεις των δύο Λιγνιτικών Κέντρων της ΔΕΗ
Στο πλαίσιο αυτής της Στρατηγικής της Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων:
• Η ΔΕΗ διέθεσε –και διαθέτει– τεράστια κονδύλια για μέτρα προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, έργα κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταπόδοσης.
• Για την περιβαλλοντική αποκατάσταση των εκτάσεων που θίγονται από τη λειτουργία των ορυχείων, έχει αναπτυχθεί από την Επιχείρηση μια σειρά δράσεων και πολιτικών με κύριο στόχο τη διαμόρφωση ανάγλυφου που να προσομοιάζει στο αρχικό φυσικό τοπίο, προκειμένου να επιτευχθεί το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα.
• Οι εκτάσεις στις οποίες ολοκληρώνονται η εκμετάλλευση του λιγνίτη και οι αποθέσεις άγονων υλικών αποκαθίστανται άμεσα.
Πολύπλευρες δράσεις σε όφελος των Τοπικών Κοινωνιών
Για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων ή οχλήσεων που προκαλεί η αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων τα δύο Λιγνιτικά Κέντρα της ΔΕΗ λαμβάνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επιπλέον, πολλές φορές αναλαμβάνουν δράσεις και πρωτοβουλίες που είναι πέραν των απαιτήσεων της νομοθεσίας σε όφελος των Τοπικών Κοινωνιών.