Τις εξελίξεις που αφορούν στο εργαλείο του Building Information Modeling (BIM) καθώς και το ρόλο των μελετητών στην ψηφιακή μετάβαση παρουσίασε η TÜV HELLAS (TÜV NORD) στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ).
Συγκεκριμένα, η Βασιλική Καλαμποκίδου, Διευθύντρια Πιστοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης και ο Άλκης Γρέβιας, Επικεφαλής Επιθεωρητής Συστημάτων Διαχείρισης από την TÜV HELLAS (TÜV NORD) ενημέρωσαν τα μέλη του Συνδέσμου για τα νέα δεδομένα που σχετίζονται με την πιστοποίηση στο BIM ενώ παράλληλα ο Issam Elabsi Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας AIDIGITS και διευθυντής AIDIGITS DIGITAL TRANSFORMATION ACADEMIES ανέπτυξε θέματα που άπτονται της εκπαίδευσης στο ΒΙΜ.
Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο εσπερίδας του ΣΕΓΜ με θέμα: «Ο ρόλος των μελετητών στην ψηφιακή μετάβαση με χρήση BIM (Building Information Modeling)».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η TÜV HELLAS (TÜV NORD) έχει πλήρη αντίληψη του Περιβάλλοντος σε Εθνικό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την εξέλιξη του ΒΙΜ, την ανάγκη που δημιουργείται στον μελετητικό κλάδο για την ψηφιακή του μετάβαση, καθώς και τα οφέλη που απορρέουν από τη χρήση του, αφού παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και έχει αναπτύξει ήδη σειρά υπηρεσιών Πιστοποίησης.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς το BIM αποτελεί εργαλείο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του μελετητικού κλάδου, ανεξαρτήτως της απαίτησης από την Εθνική και Ενωσιακή Νομοθεσία.
Στην τρέχουσα συγκυρία το BIM συντελεί κομβικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κατασκευαστικού κλάδου. Το BIM βασίζεται στη δημιουργία έξυπνων ψηφιακών μοντέλων, μέσω συνεργατικών τρόπων εργασίας, για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή εγκαταστάσεων και υποδομών ταχύτερα, οικονομικότερα, με καλύτερη ποιότητα, με ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Αντίστοιχα, για την επιβεβαίωση της εφαρμογής του Building Information Modelling (BIM) απαιτείται η ανάπτυξη, εφαρμογή και πιστοποίηση δράσεων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου ISO 19650-2, το οποίο και αφορά τη διαχείριση των πληροφοριών κατά την υλοποίηση κατασκευαστικών έργων.