Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)
Η αντιμετώπιση των κενών και των ελλείψεων στα συστήματα υγείας θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον περιορισμό του χάσματος μεταξύ φύλων στον τομέα της υγείας μειώνοντας τον χρόνο που περνούν οι γυναίκες σε κακή κατάσταση υγείας κατά σχεδόν 2/3.
Εξάλλου, οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες αλλά με κατάσταση υγείας χειρότερη των ανδρών, σύμφωνα με έρευνες, που επιβεβαιώνουν το χάσμα στην υγεία.
Εάν έκλεινε αυτό το χάσμα 3,9 δισ. γυναίκες σε όλο τον κόσμο θα κέρδιζαν επτά επιπλέον ημέρες ζωής με καλή κατάσταση υγείας το χρόνο, ή κατά μέσο όρο 500 ημέρες στη διάρκεια της ζωής τους. Στο Νταβός φέτος τον Ιανουάριο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) εγκαινίασε την Παγκόσμια Συμμαχία για την Υγεία των Γυναικών με στόχο να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο χρηματοδοτείται η υγεία των γυναικών και να καλυφθεί το χάσμα.
Στοιχεία μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, η οποία δημοσιεύτηκε στο The Lancet αλλά και μελέτη της McKinsey δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν οσφυαλγία, καταθλιπτικές διαταραχές και εγκεφαλικές διαταραχές ενώ οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς στο δρόμο και ισχαιμική καρδιοπάθεια.
Οι διαφορές στην υγεία μεταξύ γυναικών και ανδρών υποδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη οι πολιτικές να βασίζονται σε δεδομένα που αφορούν το φύλο και την ηλικία. Επίσης διαπιστώνεται ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προώθηση της έρευνας και να εφαρμοστούν παρεμβάσεις που όχι μόνο μειώνουν το βάρος των ασθενειών αλλά επιτυγχάνουν και μεγαλύτερη ισότητα στην υγεία. Το κλείσιμο του χάσματος στην υγεία των γυναικών σημαίνει αύξηση της σωστής διάγνωσης για να ενισχυθεί η πρόληψη, καθώς μεταξύ άλλων οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες δεν λαμβάνουν συχνά τη σωστή θεραπεία και δεν εξυπηρετούνται από τα συστήματα υγείας ισότιμα.
Τις ουσιαστικές διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών όσον αφορά την υγεία και την περιορισμένη πρόοδο στη γεφύρωση του χάσματος τις τελευταίες δεκαετίες, επιβεβαιώνει η μελέτη που χρηματοδότησε το ίδρυμα Bill & Melinda Gates (με συμμετοχή επιστημόνων από University of California, San Diego και University of Washington, Seattle) και εξετάζει τον αντίκτυπο των 20 κύριων αιτίων ασθενειών στον κόσμο.
Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lancet Public Health αναφέρουν ότι οι μη θανατηφόρες ασθένεις που προκαλούν αναπηρία, όπως μυοσκελετικά προβλήματα, προβλήματα ψυχικής υγείας και διαταραχές εγκεφάλου, επηρεάζουν ιδιαίτερα τις γυναίκες ενώ οι άνδρες επηρεάζονται δυσανάλογα από καταστάσεις που προκαλούν πρόωρο θάνατο, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά και ηπατικά νοσήματα, Covid-19 και ατυχήματα στο δρόμο.
Οι διαφορές στην υγεία μεταξύ γυναικών και ανδρών συνεχίζουν να αυξάνονται με την ηλικία, με τις γυναίκες να εμφανίζουν με υψηλότερα επίπεδα αναπηρίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους ενώ τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες. Πρόκληση πλέον είναι να σχεδιαστούν μέτρα πρόληψης και θεραπείας από νεαρή ηλικία και σε διαφορετικούς πληθυσμούς.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι συνθήκες που επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες σε όλες τις περιοχές του κόσμου, όπως οι παθήσεις ψυχικής υγείας, υποχρηματοδοτούνται παγκοσμίως. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι μη-μεταδοτικές ασθένειες που παρουσιάζονται συχνότερα από γυναίκες εξακολουθούν να στερούνται προτεραιότητας στη χρηματοδότηση της έρευνας και στα συστήματα υγείας ενώ σε παγκόσμια κλίμακα, μόνο το 2,1% των κρατικών δαπανών για την υγεία αφορούν την ψυχική υγεία, η οποία επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες σε όλες τις περιοχές του κόσμου.