Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)
Συμφωνία για τηλεθέρμανση 130.000 καταναλωτών της Δυτικής Μακεδονίας, σε Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Αμύνταιο, πέτυχαν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ανακοίνωσαν προ ημερών τους όρους και τις προϋποθέσεις.
Σε ειδική εκδήλωση με την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου, καθώς και του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, δημάρχων και βουλευτών της περιοχής, ανακοινώθηκε ότι η τηλεθέρμανση θα εξασφαλίζει τη θέρμανση των κατοικιών μέσω δικτύου ζεστού νερού.
Η παραγωγή του γίνεται από ηλεκτρολέβητες και τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες όμως τίθενται σταδιακά εκτός λειτουργίας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Μέσω της συμφωνίας προωθείται η κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘΥΑ), επένδυση 80 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ με καύσιμο φυσικό αέριο και μελλοντικά υδρογόνο. Η νέα μονάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη 2026 αρχές 2027. Έτσι, μετά το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων, η θερμική ενέργεια που απαιτείται για τους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.
Εντωμεταξύ, συμφωνήθηκε η ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ ύψους 130 εκατ. ευρώ που είχαν δημιουργηθεί από τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης τα προηγούμενα χρόνια, όταν λόγω της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και της χρήσης ηλεκτρολέβητων της ΔΕΗ αυξήθηκε το κόστος και ως αποτέλεσμα οι οφειλές. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η συμφωνία κατά την ενδιάμεση περίοδο εξασφαλίζει τιμή πώλησης της ενέργειας από τη ΔΕΗ προς τις δημοτικές επιχειρήσεις στα 32,5 ευρώ/MWh, η οποία διαμορφώνει επίπεδα ανάλογα με τα υφιστάμενα εάν συνυπολογιστεί και το επίδομα θέρμανσης.
Από την άλλη μεριά τοπικοί φορείς εγείρουν αντιρρήσεις θεωρώντας ότι η συμφωνία αυξάνει το κόστος τηλεθέρμανσης για την ενδιάμεση περίοδο μέχρι την διασύνδεση της με το νέο σύστημα και είναι άνιση μεταξύ των Δήμων Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου αφού για παράδειγμα, για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας από τα 111,33 εκατ. που χρωστάει στην ΔΕΗ αποπληρώνεται χρέος 74,2 εκατ. ευρώ μέσω του ΥΠΕΝ και της ΔΕΗ, ενώ για την Τηλεθέρμανση Κοζάνης, που ήταν πολύ πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της, από τα 16,36 εκατ. ευρώ χρέους αποπληρώνονται 5,65 εκατ. ευρώ μέσω του ΥΠΕΝ χωρίς καμία συμμετοχή της ΔΕΗ. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η δημοτική κίνηση “Κοζάνη Τόπος να Ζεις” τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η δημοτική επιχείρηση ΔΕΥΑΚ καλείται μέσω της συμφωνίας να κατασκευάσει 3 νέα έργα για την διασύνδεσή της με το νέο σύστημα τροφοδοσίας χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της συμμετοχής της που ανέρχεται σε περίπου 6,8 εκατ. ευρώ.