Η βιώσιμη ανάπτυξη και το ESG δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά το νέο επιχειρηματικό μοντέλο. Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη 18 Μαρτίου, το Ινστιτούτο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CRI) διοργάνωσε μια ουσιαστική συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων στην Αθηναϊκή Λέσχη, θέτοντας στο επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της βιωσιμότητας και της εταιρικής υπευθυνότητας.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης στο πλαίσιο της νέας αυτής πρωτοβουλίας υπό την ονομασία “CRI Lunch Discussion | Best Practices towards Sustainability”, ο νέος Πρόεδρος του CRI, Γιάννος Γραμματίδης, και ο Αντιπρόεδρος, Νίκος Αυλώνας, παρουσίασαν τη νέα διοίκηση του Ινστιτούτου και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του ESG, καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρει στις επιχειρήσεις η συμμετοχή τους στον Δείκτη CR Index.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κάλεσμα του CRI ανταποκρίθηκαν επιχειρήσεις από τους κλάδους, της ενέργειας, του retail, του shipping, της φιλοξενίας και του real estate.
Τα νέα trends στο ESG και η προστιθέμενη αξία του ανανεωμένου CR Index
Ο Δείκτης CR Index, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2008 σε συνεργασία με τον βρετανικό οργανισμό Business in the Community (BITC), αποτελεί ένα στρατηγικό εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης των επιχειρήσεων ως προς τις επιδόσεις τους στη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η ανανέωση του δείκτη για το 2024 – 2025, ενσωματώνει τις πιο πρόσφατες ευρωπαϊκές νομοθεσίες (ESRS, CSRD, CSDD) και τα διεθνή πρότυπα, προσφέροντας στις εταιρείες τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις ESG επιδόσεις τους, να ενισχύσουν τη διαφάνειά τους και να γίνουν πιο ελκυστικές για επενδυτές και χρηματοδοτικούς φορείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δείκτης CRΙ είναι το μοναδικό Rating παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα που δεν περιορίζεται μόνο στη μέτρηση και αξιολόγηση των ESG επιδόσεων των εταιρειών, αλλά και στην μέτρηση των αποτελεσμάτων της Εταιρικής Ευθύνης και υποστηρίζει την ενσωμάτωσή τους στη λειτουργία των εταιρειών. Παράλληλα, το CRI pass είναι μοναδικό εργαλείο για Πιστοποίηση Προμηθευτών σύμφωνα με τις τελευταίες απαιτήσεις των νομοθεσιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση, περισσότερες από 90 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 25% του ελληνικού ΑΕΠ, έχουν συμμετάσχει στον CR Index, αποκομίζοντας σαφή και μετρήσιμα οφέλη. Χαρακτηρικό είναι ότι στα 17 χρόνια λειτουργίας του CRI, έχουν αναδειχθεί μόνο 7 εταιρείες στην κατηγορία “Diamond”, γεγονός που καταδεικνύει την αυστηρότητα συμμόρφωσης και επίτευξης των αλλαγών που καθορίζουν την επίδοση στον CR Index.
O νέος Πρόεδρος του CRI, Γιάννος Γραμματίδης, δήλωσε:
«Όλα αυτά τα χρόνια το Ινστιτούτο έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, φέρνοντας ουσιαστικά την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης στο ελληνικό επειχειρείν. Βεβαίως, η υιοθέτηση στρατηγικών και πρακτικών στο πλαίσιο του ESG δεν αποτελεί πλέον απλώς μια επιλογή, αλλά μια αναγκαιότητα που καθορίζει τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Το CRI, με τον Δείκτη CR Index προσφέρει ένα αξιόπιστο εργαλείο που βοηθά τις εταιρείες να κατανοήσουν, να βελτιώσουν και να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά τις επιδόσεις τους σε αυτό το πεδίο, γεγονός που κάνει τη διαφορά».
Παρουσιάζοντας τη δράση του Ινστιτούτου και τα πλεονεκτήματα του CR Index, ο Αντιπρόεδρος του CRI, Νίκος Αυλώνας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
«Οι σύγχρονες επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον όπου η διαφάνεια, η εταιρική υπευθυνότητα και η συμμόρφωση με τα ESG κριτήρια είναι κρίσιμα για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία τους. Ο CR Index δεν είναι απλώς ένα διαγνωστικό εργαλείο, αλλά ένας καταλύτης που ωθεί τις εταιρείες να ενσωματώσουν βιώσιμες πρακτικές και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας».