Η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης -υπό την προσωρινή εποπτεία της βελγικής πρεσβείας- συνδιοργάνωσε με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνάντηση για την προξενική συνεργασία και την ενίσχυσή της, στον τομέα της παιδικής προστασίας με τίτλο “Ενίσχυση της συνεργασίας για την προστασία των παιδιών και της προξενικής συνδρομής”, στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης «Ανδρέας Γιαννόπουλος».
Στην ανταλλαγή απόψεων, κατά την εκδήλωση της 13ης Ιουνίου, συμμετείχαν με ανασκόπηση της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας, διερεύνηση τρόπων και προκλήσεων για τη συνεργασία στο μέλλον, προς το συμφέρον των παιδιών, που αγνοούνται ή χρειάζονται βοήθεια, οι Πρεσβείες Αυστρίας, Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελβετίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Κροατίας, Λιθουανίας, Ολλανδίας, Ουκρανίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, και Φινλανδίας, Αυστραλίας, ΗΠΑ και Καναδά.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε τις υπηρεσίες και τους μηχανισμούς παροχής βοήθειας που διαθέτει, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των πρεσβειών και των στελεχών του Οργανισμού, με αμοιβαία αναγνώριση ότι η συγκεκριμένη συνεργασία μεταξύ των προξενικών υπηρεσιών των Πρεσβειών και του «Χαμόγελου» έχει οφέλη για όλους, και πρωτίστως τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Οι υπηρεσίες του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που στοχεύουν στην προάσπιση και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ευημερίας των παιδιών είναι πάντα και στη διάθεση των Πρεσβειών και των Προξενικών Αρχών της, προς όφελος των παιδιών με ξένη υπηκοότητα που διαμένουν προσωρινά ή μόνιμα στην Ελλάδα.
Ο Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ξεναγώντας τους στο Επιχειρησιακό Κέντρο Άμεσης Επέμβασης που λειτουργούν οι 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας του Οργανισμού στην Αθήνα [1056, 116000, 116111, 1017], όπου διαδραστικά παρουσίασε τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το «Χαμόγελο» αλλά και όλους τους τρόπους άμεσης ανταπόκρισης του Οργανισμού σε περιπτώσεις εξαφανίσεων ή κρίσεων. Ο κος. Γιαννόπουλος, ανέφερε «“Το Χαμόγελο του Παιδιού” δημιουργήθηκε από ένα παιδί με επιθυμία όλα τα παιδιά να Χαμογελούν – όπως είχε γράψει και στο ημερολόγιο του- “όλα παιδιά είναι, και αξίζουν ένα χαμόγελο”. Oι συνθήκες αλλάζουν και πρέπει κι εμείς να προσαρμοστούμε στις αλλαγές αυτές και να θωρακιστούμε όσο καλύτερα μπορούμε, επεκτείνοντας τη μεταξύ συνεργασία μας, συζητώντας προβληματισμούς και δίνοντας λύσεις, ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα μας, θα ζουν όσο το δυνατόν πιο ασφαλή και προστατευμένα. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και για τη συνεισφορά σας σε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια».
Η συνάντηση ξεκίνησε με την Anna Hadju, αναπληρώτρια επικεφαλής της αποστολής και Πρόξενο του Βελγίου, η οποία, αφού ευχαρίστησε τον Οργανισμό για το συντονισμό και τη διοργάνωση της εκδήλωσης, απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό και δήλωσε «Στο πλαίσιο της βελγικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, μία από τις προξενικές πρωτοβουλίες στις Βρυξέλλες ήταν η διαβούλευση με όλα τα κράτη μέλη, σχετικά με τις καλές πρακτικές και τις συναφείς προκλήσεις στον χειρισμό διεθνών γονικών απαγωγών. Συζητήθηκε να διορίζεται ένας τοπικός δικηγόρος, καθώς είναι σε καλύτερη θέση να δώσει συμβουλές και να συνεργάζεται με το τοπικό προσωπικό των πρεσβειών, που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη συμβουλευτική σχετικά με ευαίσθητες υποθέσεις. Θεωρήθηκε χρήσιμο οργανισμοί και φορείς, να μπορούν να διαδραματίσουν πρωταρχικό ρόλο σε υποθέσεις που ειδικεύονται σε θέματα που αφορούν παιδιά και οικογένειες, όπως παιδιά θύματα οικογενειακής βίας, εξαφάνισης κ.λπ. θεωρήσαμε πολύ χρήσιμο να συνδεθούμε με “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, έναν εξειδικευμένο οργανισμό, καθιερωμένο και αναγνωρισμένο, με θεσμικές, τοπικές και διεθνείς συνεργασίες, ιδρύματα κ.ά. που διαθέτουν πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές να μοιραστούν».
Ακολούθησε μια σύντομη εισαγωγή για τον λόγο της συνάντησης από τον Πρέσβυ (Ε) Marc Van den Reeck, εθελοντή και Επικεφαλής των Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού και Πρώην Πρέσβυ του Βελγίου στην Ελλάδα, ο οποίος επισήμανε τους βασικούς λόγους της συνάντησης αυτής «Πρόκειται για την τρίτη εκδήλωση, τέτοιου είδους, που διοργανώνουμε καθώς οι καιροί αλλάζουν. Είναι καίριας σημασίας να ανανεώνουμε και τις επαφές και τη συνεργασία μας στο πλαίσιο αυτό. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο τουρισμός στην Ελλάδα -ενδεικτικά ο αριθμός των τουριστών που ήρθαν από το Βέλγιο στις χρονιές 2000, 2005 και 2023 είναι σχεδόν τριπλάσιος- και πίσω από αυτούς τους αριθμούς, είναι άνθρωποι, είναι οικογένειες και πίσω από αυτές τις οικογένειες υπάρχουν παιδιά, που ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το διαβατήριο, τη θρησκεία που έχουν,· βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Επιπλέον, έχει μεταβληθεί και η φύση του εκπατρισμού, που λόγω του πλέον εφήμερου σημερινού χαρακτήρα του, αυξάνει τηνευαλωτότητα ενός ξένου που ζει στην Ελλάδα –λόγω γλώσσας, νοοτροπίας κ.ά. Και τέλος, έχει προστεθεί στις ανησυχίες μας και ο κίνδυνος της πολυπλοκότητας της κοινωνίας, λόγω μέσων κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.
“Για όλους αυτούς τους λόγους το «Χαμόγελο» βρίσκεται εκεί για σας, με όλα τα υλικοτεχνικά μέσα που διαθέτει, να σας βοηθήσει με τους ανθρώπους του, με την τεχνογνωσία του, να σας βοηθήσει, να βοηθήσετε με τη σειρά σας τις κοινότητές σας”, αναφέρει σε μήνυμα του ο οργανισμός Το Χαμόγελο του Παιδιού.
Η Πηγή Πρωτοψάλτη Συντονίστρια Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού, με μια σύντομη παρουσίασε αναφέρθηκε στο έργο του Οργανισμού, στα 10 Εξειδικευμένα Κέντρα δράσης του, στις συνεργασίες, τοπικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς, και ανέφερε ενδεικτικά περιστατικά που διαχειρίστηκε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανά τα χρόνια καταδεικνύοντας την άμεση και αναγκαία συνεργασία του Οργανισμού με τις Πρεσβείες και όπως ανέφερε«Είναι σημαντικό οι Πρεσβείες, να γνωρίζουν το εύρος δράσης του “Χαμόγελου”, να επικοινωνούν μαζί του για τις ανάγκες που προκύπτουν ώστε να μπορεί ο Οργανισμός με τη σειρά του να προσφέρει την κατάλληλη υποστήριξη, και τέλος να γνωρίζουμε τους έκτακτους αριθμούς που μπορούμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας εάν κάτι έκτακτο προκύψει για την καλύτερη αντιμετώπισή του».
Δείτε την παρουσίαση αναλυτικά εδώ:https://hamogelo-my.sharepoint.com/:b:/g/personal/danaekastani_hamogelo_gr/ESD0VUyFBLVHvIyxahDZ9MYBXiX-hJiiD28CD3PYcn8zwQ?e=diwy5Y
Αναφέρθηκαν τομείς και προβλήματα που προκύπτουν, και που με την άμεση συνεργασία μπορούν να διευθετηθούν όπως, των παιδιών που μεγαλώνουν στα Σπίτια Φροντίδας του Οργανισμού, που προέρχονται από άλλες χώρες, που έχουν κακοποιηθεί ή/και παραμεληθεί από τους γονείς τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, ή έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης, ή είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Κύριες προκλήσεις:
- Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, ιδίως τα πρωτότυπα (για εγγραφή στο σχολείο, υιοθεσία, ταξίδια, εργασία κ.λπ.)
- Μακροχρόνια γραφειοκρατική διαδικασία
- Χώρες που δε διαθέτουν πρεσβεία/προξενείο στην Ελλάδα
- Αναζήτηση γονέων
H σύνδεση μεταξύ πρεσβειών και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», είναι ήδη καλά αναπτυγμένη, σε αρκετές περιπτώσεις και ενισχύει την αποτελεσματικότητα της δράσης και των δύων πλευρών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκαν και συγκεκριμένα παραδείγματα τέτοιων συνεργειών, από το πρόσφατο παρελθόν.
Μια συνάντηση που σταδιακά γίνεται θεσμός, καθώς αυτή ήταν η τρίτη τέτοια συνάντηση από το 2015, ανανεώνοντας το δίκτυο και παρέχοντας μια μοναδική ευκαιρία για προσαρμογή και εντατικοποίηση των επαφών ενόψει των μεταβαλλόμενων εξωτερικών συνθηκών.
Σημαντικό να αναφερθεί πως με αφορμή τα τελευταία περιστατικά με τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, για διακοπές και για περιήγηση στη φύση, και που βρίσκουν τραγική κατάληξη, δόθηκε υλικό ενημέρωσης και συμβουλών προς διάχυση, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα.