Καθώς πλησιάζουμε στην πολυαναμενόμενη κύρωση από την Ελληνική Βουλή της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, η ανάγκη για αντιμετώπιση του προβλήματος στο σύνολο της κοινωνίας γίνεται επιτακτική, με πλειάδα φορέων, όπως η ActionAid, να αναβαθμίζουν το θέμα.
Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)
Η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) αποτελεί το πρώτο διεθνές μέσο που καθορίζει τα παγκόσμια πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία και αναγνωρίζει ότι η βία και η παρενόχληση στην εργασία μπορεί να αποτελούν παραβίαση ή κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που αποτελεί απειλή για τις ίσες ευκαιρίες.
Τα κράτη – μέλη που θα κυρώσουν τη Σύμβαση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεσμεύονται να υιοθετήσουν μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.
Στο πλαίσιο της κύρωσης οφείλουν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν προληπτικά και διορθωτικά μέτρα, να προστατεύσουν όλα τα πρόσωπα στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και να στηρίξουν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που έπεσαν θύματα βίας και παρενόχλησης.
Μέσα στα 49 χρόνια της δράσης της σε 45 χώρες η ActionAid έχει θέσει στο επίκεντρο της στρατηγικής της την ενίσχυση της ισότητας των φύλων, την ενδυνάμωση των γυναικών και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
Η Αναστασία Καφίρη, Διευθύντρια Προγραμμάτων & Ανεύρεσης Πόρων της ActionAid, τονίζει στο csrindex τη σημασία που έχει για έναν φορέα που δουλεύει σε βάθος στα χρόνια ζητήματα που απασχολούν στην κοινωνία, αυτά να έρχονται στη δημόσια σφαίρα και να δίνονται λύσεις.
Η οργάνωση πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση πολιτών και υπογραφών ζητώντας με επιτυχία την ψήφιση της σύμβασης από τη ΔΟΕ, μέσα από την καμπάνια ενημέρωσης #ΠοτέΚαιΠουθενά. Αναγνωρίζοντας το ερευνητικό κενό στον χώρο, εκπόνησε την πολυεπίπεδη έρευνα με τίτλο «Δεν είναι αυτή η δουλειά μας», τον Νοέμβριο του 2020, για την κατανόηση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, ένα εκ των ευρημάτων της οποίας ήταν η ανάγκη εξειδικευμένης νομικής συμβουλευτικής για τα θύματα.
Με την έναρξη της υπηρεσίας #SpeakOut σε συνεργασία με τον οργανισμό Women on Top, για τη νομική υποστήριξη και συμβουλευτική σε γυναίκες που έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στο περιβάλλον εργασίας και από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες υλοποίησης, έγινε αποδέκτης πολλαπλών αιτημάτων για υποστήριξη, κάτι που όπως σημειώνουν στελέχη της ActionAid, επιβεβαίωσε την εκτίμηση των δύο οργανώσεων για το μέγεθος της ανάγκης και την έλλειψη τέτοιας υπηρεσίας στην ελληνική κοινωνίας. Η κ. Καφίρη, σημειώνει σχετικά: “Είμαστε ευτυχείς που μας έχουν τιμήσει με τη συνεργασία τους τόσο κοινωφελείς οργανώσεις όπως το Women on Top, όσο και δημόσιοι φορείς, όπως η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ), με τους οποίους είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργαζόμαστε στενά. Τους ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη και συνεχίζουμε, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμη”.
Οι 3 άξονες δράσης της ActionAid
Αναγνωρίζοντας την έκταση και τη σπουδαιότητα του φαινομένου, και την επιτακτική ανάγκη αλλαγής, η ActionAid υλοποιεί μια ολιστική στρατηγική για τη σεξουαλική παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας, για τα επόμενα έτη αλλά και σε βάθος χρόνου, στους ακόλουθους 3 άξονες:
- Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρέος κοινού σχετικά με το τι συνιστά σεξουαλική παρενόχληση, ποια είναι τα δικαιώματά τους, τι χρειάζεται να κάνουν για να την αντιμετωπίσουν, μέσα από ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις
- Την υποστήριξη των εργοδοτών στην αναγνώριση του προβλήματος, τη λήψη προληπτικών μέτρων, την υιοθέτηση των κατάλληλων πολιτικών στις εταιρείες τους και την ενημέρωση των εργαζομένων τους, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υποστήριξης και εργαλείων.
- Την ανάπτυξη και εφαρμογή πλήρους και συγκεκριμένου νομικού πλαισίου και την παροχή νομικής υποστήριξης στα θύματα, μέσα από δράσεις advocacy και παροχή συμβουλευτικής και νομικής υποστήριξης σε γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στο περιβάλλον εργασίας.